Scatec Solar’s Cape Town Office Space

WORDS Cheri Morris IMAGES Inge Prins


Scandinavian design aesthetics meet contemporary Capetonian flair and Afro-inspired vibrancy in Scatec Solar‘s new office space, designed by Paperhouse Architects.

The Scandinavian solar power company approached Paperhouse Architects to design its African headquarters at the V&A Waterfront. The base of the design consists of strong, clean lines and austere forms indicative of the company’s Nordic origins. The decor softens the lines and injects warmth, life and colour into different areas, making for a harmonious combination.

The space is divided into zones, affording users a layered spacial experience. Ceilings fold away, welcoming volume and a functional mix of an A-grade office space and industrial romanticism. Each zone offers a unique identity with varied arrangements and features a material palette including light oak, white steel, natural stone, cool grey fabrics and marble-like finishes of engineered stone.

Open offices are the blank canvasses of the space and offer custom-made screens that employees are free to personalise with their own flair and colour. The heart of the office boasts stellar Signal Hill and Lion’s Head views from the playful urban spaces that make up the café and kitchen, while the lounge is divided using screens that have rotatable fins, allowing users to control privacy and light.

This project was completed in collaboration with Team Architects.

Love this project? See more by Paperhouse Architects, here.